måndag 31 mars 2008

Vårdag

I dag har det i mitt tycke varit den första vårdagen i år, med 14 grader varmt. Där solen kommer till att värma marken är vitsipporna utslagna. Fåglarna sjunger sina kärlekssånger, medan andra undersöker holkarna om någon kan vara lämplig för bosättning.

Talgoxarna brukar vara först i holkarna, de städar och donar, men när flugsnapparna anländer tar dom över holkarna, då får talgoxarna ge sig iväg och se sig om efter annat boende. Bina har också kommit fram ur sitt vinteride. Jag såg dom idag när de sög nektar ur vårlökarna.
Rabarberna tittar upp ur jorden, men det dröjer säkert en månad innan den kan skördas. Längtar till man kan göra rababerpaj med vaniljsås, mums. Eftermiddagsfikat avnjöts i trädgården för första gången i år.
Våren är verkligen en härlig årstid, man njuter varje dag som solen tittar fram. Det enda negativa med våren är, att man ser hur smutsiga fönster man har. Får ge mig på dem en dag, men jag tycker det är ett straffarbete.

söndag 30 mars 2008

Grovt bröd

Tänkte lägga ut ett recept på ett grovt matbröd som jag bakar ofta. Det är lätt att göra, jag tycker inte om att baka bröd där man ska skålla mjölet kvällen innan. Det är ju inte säkert jag är sugen på att baka den dagen.

Jag vill att det ska bli färdigt samma dag. Ibland lägger jag i linfrö och solroskärnor, det beror på vad jag har hemma. Prova gärna, jag tycker det är gott.

Grovt matbröd.

6 dl vatten
3 tsk. salt
2 tsk. soja
1 1/2 dl mörk sirap
1/2 hg jäst
10 dl grovt rågmjöl
10 dl vetemjöl

Gör så här:
Värm vattnet till 37 grader, lös jästen i vattnet. Blanda i salt, soja, sirap och de båda mjölsorterna. Degen blir rätt så fast. Dela den i 2 delar och rulla till 2 bröd som lägges i smorda sockerkaksformar. Låt bröden jäsa upp till kanten på formarna. Baka dem i 175 grader i ca. 70 minuter. Smaklig spis.

torsdag 27 mars 2008

Minne

Veckans Tisdagstema blev ju minne och minne har väl alla både bra och dåliga. Jag har ett minne som jag ofta tänker tillbaka på. Det är när vi bilade i västra USA under fyra helt underbara veckor. Både Kalifornien, Utah, Nevada och Arizona blev besökta.

Höjdpunkten tycker jag var Grand Canyon, där vi besökte både norra och södra delen. Norra delen har inte lika mycket besökare, men är väl så vackert som den södra. Tänk er att stå på kanten till ravinen och tusen meter under en rinner Coloradofloden. Hur kan naturen ha blivit så, man kan inte fatta det. Jag skulle kunna bara stå där och blicka ut över ravinerna i en hel vecka och se alla skiftingar i färg och skuggor.

Men inte att förglömma San Fransico, Yosemite, Döda dalen, Zion, Las Vegas, trevliga minnen allihopa.

tisdag 25 mars 2008

Vinterdag

Klockan 10 i förmiddags såg det ut så här ute i kohagen, ett par timmar senare var nästan all snö borta. Det går fort när solen gassar som den har gjort idag, härlig vinterdag.
500 meter upp i skogen från där jag bor ligger detta gamla hus. Jag gick upp dit idag för att ta ett foto - tycker det ser så fint ut när ingen har gått i snön. Här bodde änkan Söderberg, tillsammans med sonen Carl, runt förra sekelskiftet. Då fanns bara den delen som är byggd av gråsten och som består av ett rum och kök. Carl var byns urmakare och under söderfönstret finns en fördjupning i väggen där urmakarbänken stod. Här fanns det bästa ljuset, i den för övrigt mörka stugan, där han kunde utöva sitt yrke.


måndag 24 mars 2008

Påskvandring

Idag har det har varit Påskvandring i kyrkans regi. Vi startade i Sjunkaröd vid 09.30-tiden i strålande solsken, bitvis var grusvägen isbelagd och hal.

Vid starten var vi 14 personer men vid slutdestinationen var vi 15 stycken, det var en som mötte oss på halva vägen, så hon gick ju lika långt som oss andra.


Efter ca. halva sträckan blev det fikapaus vid Rallehall som är ett mäktigt flyttblock. Det är stengärden alldeles intill stenen så säkert har där varit betesmarker eller odlat, men det är nog ganska många år sedan för träden som står där är höga.

Granbarkborren hade gett sig på några av granarna, det syntes tydligt. Vitsipporna och scillorna stod i blom i vägkanten där solen har kommit till att värma upp marken.

När vi kom fram till Sörby kyrka blev det Högmässa 10 minuter efter utsatt tid, den kan ju inte börja förrän Prästen anlänt. Trevlig mässa med sång och musik, jag tycker det är så roligt att barn och ungdomar får medverka i gudstjänster och mässor.
Efter mässan var det middag i kyrkhuset med varmrökt lax, kokt potatis och sallad. Det blev också kaffe och kaka. Utsökt middag tack för det Marita, tack även till Christer för en underbar förmiddag. Det gör vi gärna om.


lördag 22 mars 2008

Konst

I går bar det iväg mot Österlen och Skillinge, för årets kostrunda. De hade ju varnat på både radio och TV att det skulle bli snöoväder så jag var lite tveksam till att vi skulle ge oss iväg. Maken som inte är rädd för att köra i oväder, tyckte vi skulle köra och så fick det bli. Något snöförvänne såg vi inte till.

Det var mycket lite trafik på väg dit, i Kivik brukar det vara bilköer, men inte i år. Vi gick bort till kvarnen i Skillinge där hade Madeleine Pyk utställning, hon målar bland annat Disneyfigurer. Sen besökte vi Maria Lancing som arbetar med emalj, mycket fina tavlor hon gör.


Hemma hos dottern blev det middag och kaffe, svärsonen är så duktig på matlagning så det var alldeles utsökt. Det ena barnbarnet är duktig på att konstruera olika maskiner av lego. Den som han visar på bilden är radiostyrd och den kan även skjuta iväg små bomber i form av kulor

torsdag 20 mars 2008

Glad Påsk

Häromdagen såg det ut så här i kohagen utanför mitt fönster vilda påskliljor i massor, helt underbara. Det måste vara någon som slängt ut några lökar en gång i tiden, jag har sett dem sedan 60-talet och de sprider sig hela tiden och blir fler och fler.
I dag när jag tittade ut genom fönstret så såg det ut så här klockan 10 på förmiddagen, ymnigt snöfall. Prata om kontraster. Det ska tydligen bli mer snö i morgon och vi som ska åka till Skillinge till dotter1. Ska också besöka konstrundan åtminstone kvarnen i Skillinge.
Med detta inlägg önskar jag alla i bloggvärlden en riktigt trevlig Påsk.

onsdag 19 mars 2008

Elektrisk

Veckans Tisdagstema är elektrisk, det får mig genast att tänka på när stormen Gudrun besökte oss. Då var vi utan ström i 15 dagar, de 3-4 första dagarna var det mysigt att sitta om kvällarna i fotogenlampans sken, men sen var det inte så mysigt längre.

Det gick ingen nöd på oss, vi har ju både kamin för värme och vedspis i köket att laga mat på, men det för med sig en massa extra arbete med att hissa upp vatten från brunnen. Som tur var hade jag tvättat dagen innan.

Grannarna kom ner om kvällarna med sitt fiaspel, så nog kunde vi fördriva tiden och fiaspel är ju roligt.

Vara utan ström så länge får jag hoppas att jag slipper uppleva en gång till. Ett stort tack till grannarna för att de kom och underhöll oss.

tisdag 18 mars 2008

Nässlor

Jag har precis varit ute och plockat en skål nässlor, så nu har jag ingen känsel i tummen och pekfingret kan inte plocka med vantar.

Det ska bli nässelsoppa med kokta ägghalvor och prinskorv. Det gillar vi och nu känns det som det är vår. Fortfarande är det kallt i luften, så vi får vänta med att fika ute.

Kamera

Nu har vi blivit med en ny kamera, vi har sedan innan en Nikon coolpix som jag tycker är bra, men maken och jag hade inte riktigt samma åsikt i denna fråga.

Den nya kameran blev även denna en Nikon, men har beteckningen D-80. Det är mycket nytt att lära sig, det tar säkert lång tid om jag någonsin gör det. Huvudsaken är väl att man lär sig så mycket så att man kan andvända den.

Jag förstår inte riktigt varför det ska vara så många i mitt tycke onödiga funktioner. Visar här mitt första försök. Äsch, jag tror jag håller mig till den gamla kameran.

söndag 16 mars 2008

Kycklingar

Häromdagen var vi några stycken som samlades hos keramikern Ingalill Carlbark i Gumlösa för att tillverka påskkycklingar. Jag har aldrig sysslat med lera, men det var jätteroligt kan jag lova.

Den ena kycklingen blev inte den andra lik, det blev både stora och små. Helt plötsligt blev det ett får och sen blev det ett får till. Efter en stund upptäcktes det att fåren hade inga öron, så då blev det till att göra öron. Nu är det bränning och målning som återstår, så dom blir ju inte färdiga till denna påsken, men det kommer väl fler får jag hoppas.

Till Trollets keramik kan man åka och prova på att göra keramiksaker, man kan dreja också om man vill. Ingalill säljer också saker som hon tillverkat, trevliga presenter.
Här är en bild på mästerverken

Gumlösa är en liten by som ligger öster om Hässleholm. Ni kanske har hört talas om Gumlösa kyrka som kom på andra plats i tävlingen århundradets byggnad. Det är sveriges äldsta daterade tegelbyggnad, den är byggd på 1100-talet. En sevärdhet bara den. Sommarhalvåret är den öppen så man kan ta sig en titt i den.

torsdag 13 mars 2008

Badrum


Veckans http://tisdagstema/ är ju badrum, ja jag har en toalett, men om man kalla det badrum är jag inte säker på, för den är så liten. Inte många kvadratmeter, jag kan använda toalettstolen och tvättstället och jag kan duscha.
Jag kan inte heller utöka den för husets skorsten är precis bakom toalettstolen, och skorstenen vill jag inte vara utan eftersom vi eldar med ved. Där finns golvvärme och det tycker jag om. Jag får försöka leva med den men hade gärna sett att den var lite större.

tisdag 11 mars 2008

Hönsakadorra

Jag har fått några förfrågningar om vad en hönsakadorra är för något. Det är ett skånskt ord. Förr på gårdarna i skåne var det en dam eller tant som skötte hönsen och hon kallades för hönsakadorra, men det kunde också vara en dam som stod på torget och sålde kycklingar eller ägg.

Eftersom jag har höns så tycker jag att jag är en hönsakadorra, visserligen har jag inte så många höns det är endast 8 stycken och så tuppen Bertil förstås. Jag gillar höns särskilt när de får gå ute fritt. På sommaren när vi sitter ute och fikar, så rätt som det är har man en höna uppe i knät, de är verkligen sociala.

Tänk att kunna gå ut i hönshuset och hämta morgonäggen direkt ur redena, underbart goda och gula, vilket de blir när de får äta grönt gräs. Tycker ni inte att jag gör skäl för namnet.

måndag 10 mars 2008

Mysig helg

I helgen har jag varit och myst med två av mina barnbarn medan föräldrarna turade till Tyskland. På lördagen när jag kom skulle flickan gå på kalas , hon skulle lämnas 17.30och hämtas 20.00, så då passade killen och jag att gå till Böckmans och fika, mysigt bara han och jag. Han ville ha glass och jag tog kaffe med en Sannabakelse.

Sen var det nästan tid att hämta flickan, efter det tittade vi på melodifestivalen, inte riktigt i min smak men vad gör man inte för barnen. Men jag tyckte det var bra att Sibel gick vidare.

På söndagsmorgonen gick flickan och jag med grannarna på en bingorunda vid Strandängen. Trevlig promenad på 4 km. Tack för det grannar. Härligt väder men mulet, fåglarna sjöng.

När vi gick bingorundan var killen hemma och satt framför datorn vilket han gillar bättre än att ut och gå i skogen, men så är han också grym på datorer jag fattar inte hur han gör, men det är en annan sak mormödrar behöver inte fatta allt och det känns skönt.

Vi skulle ju också ha lite lunch och då hade barnen bestämt att det skulle bli kycklingvingar med pommes frites, så det fick det bli. Vid 19 tiden kom föräldrarna hem och då körde jag också hem.

Tack barnen för att jag fick vara hos er, hoppas ni inte tyckte jag var allför tråkig. Puss, puss på er.

torsdag 6 mars 2008

Julros

Tänkte visa en bild på min julros (Helleborus) som har precis börjat blomma, jag fick den för ca. 3-4 år sedan av dotterns svärfar till en jul. Den blommade rikligt när den stod inne i en kruka. När det blev vår planterade jag ut den i rabatten, men det är första året nu den blommar ute.

Räknade knopparna på den, det är ca. 40 knoppar i den, jag kunde inte räkna alla för en del är ännu så långt nere vid jorden. Jag skall visa en bild på den när den är mer i blom.

Visste ni att julrosen är giftig och symtomen är sveda i mun och svalg samt magbesvär, tror inte den är dödlig.

Enligt legenden fick Jesus en julros i gåva av en fattig Herdinna vid sin födelse i Betlehem. Flickan var så fattig att hon inte kunde ta med sig någon gåva. Men en ängel kom och från flickans tårar på den snötäckta marken växte snabbt julrosen fram.

Det är tydligen en julrosfestival i Kivik på Ulriksdals trädgård 21 mars till den 6 april, hade varit roligt att åka dit, får se hur det blir.

Jag tycker nästan julrosen är ännu vackrare när jag känner till legenden, jag är i alla fall väldigt glad för min julros

tisdag 4 mars 2008

Tisdagstema


Veckanshttp://tisdagstema/ är ju fritid och fritid har jag mycket eftersom jag inte arbetar längre, det kan ju ha sina nackdelar med att inte arbeta, ingen lön och ingen semester bland annat, men mest är det fördelar tycker jag.
Men fri tid är ju en annan sak och det har jag kanske inte så mycket av, är politiskt aktiv och det tar sin lilla tid. Tiden jag har över tycker jag om olika slags handarbete, har alltid något på gång, vill ha något i händerna. Tycker också om att gå i skogen och plocka svamp om höstarna. Kram.

måndag 3 mars 2008

Måndag

Har precis varit ute på min vanliga runda i skogen. Solen sken och fåglarna sjöng för mig, gissa om jag njöt, vinden är fortfarande lite vass men det är en härlig tid vi går till mötes.

Jag kan fortfarande inte fatta att man kan ha det så här bra, inget jobb att tänka på. Man kan ta dagen som den kommer, underbart.
När jag är ute och går så går jag till detta huset sedan vänder jag, men fortsätter man förbi huset så kommer man ut till stora vägen, och jag gillar inte att gå på asfalt, så därför vänder jag. När jag kommer hem har jag gått ca. 5,5 km, en liten lagom runda tycker jag.
Nu blir det till att fixa lite middag, sen blir det bullbak. Är ni sugna på lite fika i kväll med nybakta bullar är ni välkomna.
Kram.
Uppdatering: Nu är bullarna färdiga, det blev en Drömtårta också. Välkomna.

lördag 1 mars 2008

Café


Sista fredagen i månaden har vi något som vi kallar café, det är några personer från byn som samlas hemma hos oss i uthuset för att prata och ventilera saker och ting. I går kväll var vi 11 personer samlade och ljudnivån var ganska hög bitvis. Där diskuterades allt mellan himmel och jord.
Vi börjar med att dricka en kopp kaffe igår blev det chokladmuffins till det, sen blir det ett glas vin eller öl. Tycker det är roligt att samlas under enkla förhållande och prata, det behövs när man bor på landet som vi.
I byn där vi bor är det endast 192 invånare, så inte är den stor men vi trivs så bra vill inte flytta härifrån i första taget, gillar tystnaden och närheten till skogen.
Nu börjar vinden tilltaga det ska ju bli ännu en storm, undrar om vi blir strömlösa i kväll igen. Det är bäst att jag tappar upp lite vatten så vi klarar oss ett tag.
Förresten tack alla trevliga människor som ville komma till oss i går kväll.
Kram