måndag 25 maj 2009

Ostkaka


Liljenkonvaljer är underbara blommor och så gott de doftar. I lördags var jag och plockade en stor bukett. Det finns så otroligt många i skogen i år. Idag har det varit sommarväder. Drygt 20 grader i skuggan. Det har blivit trädgårdsarbete mest hela dagen.

Jag har fått ett par förfrågningar om hur jag gjorde ostkakan. Jo,så här gick det till: Jag gjorde först en kalvdans på 1,5 liter råmjölk, ingen kanel eller russin.
När den svalnat något så rörde jag den med en sked så den blev grynig, blandade i 3 dl vispgrädde (ovispad). Rörde ner tre ägg, hackad sötmandel (ca 50 gram) 10 malda bittermandlar. Till sist in i ugnen, ca 30 minuter i 200 grader. Jag fick en komentar om den att, Frödinge kan slänga sig i väggen, han sa det var det godaste han ätit på länge. Verkligen ett bra betyg. Så har ni råmjölk, prova på. Ni ångrar er inte.

måndag 18 maj 2009

Kalvdans



Soligt och varmt är det idag, 20 plusgrader riktig sommarvärme. Undrar om det blir åska det är så kvavt, fastän det regnade inatt. Vi måste nog dra ut alla elkontakterna när vi lägger oss ikväll, annars är det risk att modem och telefoner går isönder om det blir åska. Så är det att bo på landet.

Jag har precis blivit färdig med två stycken (ja, vad säger man nu?) Kalvdanser eller Kalvdansar. Gott är det iallafall och två har jag gjort, men nu är det så att jag ska göra ostkaka på dom. Vi ska ha dem till fikat på torsdag, vid den årliga gökottan för makens syskon med barn och barnbarn. Undrar hur många som kommer i år, i fjol var vi drygt 30 personer. Hoppas det blir fint väder då också.

tisdag 12 maj 2009

Jarre

I går på eftermiddagen åkte vi till äldsta dottern med familj i Lomma. Vi blev bjudna på underbara piroger med grönsallad. Medan barnen stannade hemma, åkte vi in till Malmö Arena och bevistade konserten med Jean Michel Jarre. Vilken ljud och ljusshow, inte minst när han spelade på ett antal strålar av laserljus. Jarre spelar elektronisk musik, nästan rymdmusik. På slutet av 70-talet lyssnade vi en del på honom, det känns som man svävar i rymden. En härlig kväll som var värd varenda krona, men fy, vilken tinnitus jag har haft idag.


Helgen

I fredags på eftermiddagen var vi först på födelsedagsuppvaktning i Bromölla, med god mat och gott fika. Tack för det Lennart och Ann-Britt.
Sen direkt till några vänner i byn på en tailändsk grillning. Frun i huset är från Tailand, så hon kan detta. På bilden visas den så kallade grillen, den har säkert ett annat namn på tailändska. Grillen bestod av två delar med gjuten underdel, och i den understa hade hon glödande grillkol. Sen satte hon på överdelen, den är kupad i mitten och där grillar man köttet. I fördjupningen runt om öste hon buljong och lade i en massa olika grönsaker som skulle kokas. Sen åt man den så kallade soppan i en skål och köttet därtill. Detta var något jag aldrig provat tidigare, så gott det var. Tack för en trevlig kväll Jum och Elle.

På lördagen var vi hemma och tog det lungt, jag klippte gräsmattan och maken var och hjälpte till med byalaget.

På söndagen var vi på utflykt med Cederborgssällskapet neråt Österlen, underbart vackert vid Brösarpbackar. Vi besökte " Tumathorp, skånes äldsta stad"? Där fanns ett kloster en gång som grundades på 1100-talet. Lunchen intogs på Byakrogen i Brantevik, stannade ocktill vid Ravlunda kyrka, där Olle Adolfsson och Fritjof Nilsson Piraten vilar. På Piraten sten står inte hans namn, undrar varför. Sen bar det av hemåt igen.
Vad vi gjorde på måndagskvällen berättar jag senare under dagen

onsdag 6 maj 2009

Madeira2

När vi var på Madeira vandrade vi på en Levada, vi tog en taxi och lät chaffören välja en åt oss. Han valde en lätt, tyckte nog inte vi såg ut att klara någon svårare, och det är jag glad för. På vissa ställen stupa det riktigt brant ner och för det mesta var där inga räcken. En härlig upplevelse var det iallafall.
Nu blev det ju inte riktigt som vi hade tänkt från början, att vi skulle hyra bil och åka runt på egen hand. I stället hyrde vi en taxi med chaffören som guide. Det ångrar vi inte, han visste precis var utsiktspunkterna var. Rolig och trevlig var han också. Trädet på bilden kallas Lamp eller Flaskborstträd.

Han körde oss till bland annat en korgfabrik, mycket intressant att se när de flätade korgar. När det var tid för lunch åkte vi till en lite lokal restaurang i en liten by som heter Faial och ligger utanför Santana. Vi åt dagens rätt som var Feijoada det var riktig husmanskost och var verkligen gott och mätt blev man. Vill ni ha receptet så klicka på namnet.

Vilken färgprakt det var i alla parker i all sköns nyanser.


Vägkanterna var kantade med Afrikas blå lilja. De flesta var bara i knopp ännu, men kan tänka mig att det är en underbar syn när alla blommar. Hade vi kommit ett par veckor senare hade vi fått uppleva det också.


Vilka vyer vi fick se, taxin körde allra högst upp på topparna av bergen och stannade så att vi kunde begrunda utsikten.

Vi åkte även ner till havet och beskådade när vattnet slog mot landkanten.


Inte gick det att bada i havet, men det finns bassänger runt hotellen, med havsvatten i.

Här står våran chaufför och väntar på oss, medan vi vandrar runt i omgivningen. Taxin står nedanför kullen. Det var inte dyrt att hyra den. 90 euro för en hel dag cirka 8 timmar, och vi var 4 personer. Fler bilder kommer en annan dag.








Gårdagens utsikt


Igårkväll vid 20-snåret ,när jag tittar ut genom köksfönstret så upptäcker jag denna lilla varelse. Så vackra de är, hon gick där och betade i godan ro men mycket vaksam. Lite konstigt att hon var ensam, de brukar ju nästan alltid vara två, men jag såg bara en. Kanske den andra redan gett sig in bland snåren. Som ni ser är vitsipporna nästan borta nu, Kabbelekarna har kommit istället. Idag regnar det ganska stort, men det behövs verkligen.

tisdag 5 maj 2009

Stadsbesök

Dagen började med att grannen (han som semestrat i Polen en vecka) kom in och hämtade sin post och äggen som hans höns värpt under veckan. Vi tog en fika med honom, efter det åkte maken och jag in till K-town, för att göra en del inköp. Fast vi började med att luncha på Spisen, idag var det blomkålsoppa till förrätt, ljuvligt god. Potatismos och stekt sill var huvudrätten och det var underbart gott, älskar fisk. Till slut en kopp kaffe med glass allt detta för 70 :- det tycker jag inte är dyrt.

I Teliabutiken köpte jag en USB-kabel till min telefon, så jag ska kunna föra över bilder från telefonen till datorn. Men jag vågar inte ens packa upp kartongen, utan får vänta tills jag träffar någon av mina barn. För hjälp behöver jag, det inser jag, har för dålig kunskap om sådana saker. Tröstar mig med att dom inte kan knyppla.

Sen blev det ett besök i symaskinsaffären, behövde lite fler knappnålar. Efter det skulle det handlas sättpotatis, men dom var slut.

I MCV:s klubblokal blev det eftermiddagsfika, alltid gott med kaffe när man gått på stan. Tack för det Ros-Marie. Sättpotatis fick vi handla hos Törnqvists i Vanneberga, och det var sista påsen de hade. Så imorgon blir det till att sätta potatis.

Nu är vi hemkomna och jag har hunnit vara ute på en promenad, det är från den fotot är taget.

lördag 2 maj 2009

Sommarväder

Vilket härligt helgväder det är, april har varit varmast i mannaminne. Körsbärsträden står i full blom, men oftast så blir det inga bär för det brukar frysa under blomningen. Får se hur det blir i år, i natt hade vi 2 grader kallt.
Vad har jag gjort idag då. Ja, mest ingenting, lagat middag, matat grannens katt och höns. Han är på semester i Polen, sen har jag varit ute och gått en runda i skogen. Vi var även hos min bror och svägerska på fika. Kaffe och mandeltårta är inte fy skam, och vi kunde sitta ute tills solen gick ner bakom skogen. Tack för fikat Anita och Inge. Nu är det kväll och denna dagen slut. Hur vi hade det på Valborg kan ni se här.