måndag 9 mars 2009

Hovdala

Igår var vi på Hovdala slott utanför Hässleholm, det var Cederborgssällskapet som hade årsmöte där. Slott vet jag inte om jag vill kalla det, tycker mer det är en gård. Det omnämns första gången i skrift år 1389.

Slottet ägdes av familjen Ehrenborg från mitten av 1600 talet och fram till 1981, då de flyttade därifrån. Där har utspelats många krig. Augusti 1678 stormades Hovdala av snapphanar och brände ner huset och ladugården- det enda som klarade sig var tornet som är från 1511. Man kan fortfarande se kulhålen i dörren som vätter in till innergården. Förmodligen är det snapphanarna som såg till att där blev kulhål.

Idag finns där café och restuarang ,och igår blev vi serverade varm rostbiff med potatisgratäng och sallad. Kaffe och kaka efter, verkligen en utsökt måltid. Det kan varmt rekomederas ett besök dit.
Eftersom vi inte hade någon bil som var användbar, fick vi skjuts med ett par som också bor i denna by. Tack, Elle och Jum för både skjuts och sällskap.
Nu är våran bil "fitt for fight igen" och vi 5300 kronor fattigare. Men det känns skönt att den står redo att köra, om det skulle behövas.

10 kommentarer:

Vilsen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Moster Mjölgumpa sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Roligt med en utflykt, med lite kultur och historia också det är alltid spännande.

Attans vad dyrt det blev att reparera bilen...usch min måste in på service, jag drar mig för det.

Monica sa...

Att reparera bilar är verkligen dyrt, men man vill inte vara utan den ändå trots att det är en dyr grej att ha och underhålla.

vilsen sa...

Tack så himla mycket för du tror på mig och att jag har så fina underbara stöd ifrån mina blogg vänner.
Hoppas att allt är väl med dig;)
Massor kramisar/vilsen

christel sa...

Tråkiga pengar men man måste ju ha den hemska bilen

Ingrid sa...

Ni verkar ha haft en trevlig utflykt!
Hoppas nu att bilen håller ihop. Visst är det fasligt att allting ska kosta så mycket. Vi hade vår till verkstad för vanlig service och oljebyte och det gick på 2300:-.

Ha det gott!
Kram Ingrid

synne sa...

Hej Snuppa.
Tusen tack för din goa kommentar hos mig.
Kan säga att dörren är ALLTID öppen för dig och gubben. Kaffe finns det alltid hemma med. Så det är bara att dyka upp vid tillfälle.

Nu känner jag att jag blivit gammal (över dagen hihi) så sängen väntar.
Men vi hörs kanske på msn nånting.
Skönt att bilen är ok nu ialla fall.

Kramen och natta från mig.
Synne.

Paula sa...

Vilken trevlig utflykt ni var på, jag gillar att besöka olika historiska miljöer. Och får man gott att äta också, ja desto bättre!
Trist med bilen, men du kan glädjas åt motionen och de sparade bensinslantarna! Jag hade inte orkat ta mig hem igen...hoppas ni inte har några jobbiga backar
Kram från pörtet

Ingrid sa...

Hejsan och tack för din kommentar hos mig!
Jag hoppas att du har det bra och att ni också har börjat få vår.
Kram Ingrid