fredag 8 augusti 2008

Helg

Jag har plockat in lite blommor från jordärtsskockorna, fina gula blommor. Dom har jag nu på köksbordet. Jag vet egentligen inte riktigt när man ska skörda skockorna och vad man kan använda dom till mer är i soppa. Kanske någon som vet.
Har också varit ute en runda i skogen för att se om det fanns några kantareller, de är fortfarande små, men några tog jag med mig hem. Har precis förvällt dom och nu ska de ner i frysen. Till vintern får det bli gryta på malet älgkött och gula kantareller. Mmmm, så gott.
Regnat och åskat har det gjort i eftermiddag, men det har ju varit kvavt hela dagen. +24 grader i skuggan och hög luftfuktighet, så man blir svett av att bara vara.
När maken och jag satt under äppelträdet i dag och fikade, så kom räven gående runt hushörnan. Inte var han så rädd iheller, han var inte mer än 5 meter ifrån oss. När han upptäckte oss gav han sig över stengärdet och ut i kohagen.
Han hade säkert varit och tittat på mina kycklingar, för när jag kom dit till dom, stod alla hönsen blickstilla och var tysta. Bara han inte kommer tillbaka.
Önskar er alla en trevlig helg.

7 kommentarer:

Cina sa...

Ajdå det var inte alls bra att ni har räven in på knuten....passa dina små kycklingar så han inte tar dom den fulingen...
Kantareller ohhhh så himla gott....snålvattnet rinner skall jag säga...=))

Kramen

Ninni sa...

Jag satte jordärtskockor för två år sedan och har använt dem till soppa och i en potatisgratäng. Förra hösten flyttade vi ju till Brasilien och jag hann aldrig skörda. Nu har de invaderat trädgården...de är enormt livskraftiga. Jag vet inte om jag ska försöka riva upp allsamman för jag är ju inte hemma till skörden i år heller.
Vad gott med kantareller, här finns inga ännu. Det har varit alldeles för torrt tyvärr. Kanske kommer det nu när det har regnat ett tag. Kram NInni

Margaretha sa...

Du kan ha dom till helt suveränt potatismos med en tredjedel skockor...eller potatisgratäng med skockor i ....mums..
Jag älskar jordärtskockor !!!!
Man kanske skall ha det i trädgården...Tar dom stor plats ????
Kram
Margaretha

Ingrid L sa...

Det är inte roligt när räven kommer in i hönsgården. En gång tog sig räven in till våra höns och släpade iväg med 50 värpfärdiga unghöns. Man kunde spåra dem långt ner i skogen. Det var inte roligt alls!!
Hoppas att han håller sig borta.

De där kantarellerna ser verkligen läckra ut!

Kram Ingrid

Anonym sa...

Det var lite intressant att få se blomman av jordärtskocka!
Det är nämnligen så att vår lokala blomsteraffär har nyligen använt dessa blommor i en begravningsbukett och det hade tydligen väckt uppståndelse. Man tycket inte det var "passande" att använda en grönsak i ett sådant sammanhang.
Men när jag ser bilden av blomman tycker jag inte det finns något att anmärka på?

Jag har också plockat lite kantareller idag, de ligger nu i frysen!

Paula sa...

Ser att du redan fått tips om mos och gratäng med skockor, supergott!
Det kläcktes två nya kycklingar medan vi var hönsvakter, jag såg skymten av en, men vågade inte sjasa bort hönan som såg så ilsken ut. Har tänkt gå över o fota dom små, men nu verkar det ta en evighet innan jag lyckas få på mig kläderna. Ryggen gör så ont att jag inte klätt på mig på fyra dar nu...
Ha en skön vecka/Kram

Mors Deka sa...

TACK, så här i efterskott! Helgen var bra med släktfest och gäster.
Ligger något efter med bloggläsandet.
Är ute i skärgården med Kärleken. Dottern är hos sin pappa, där hon fyller år imorgon. 10 år, det lilla hjärtat.
Nu ska jag läsa vidare i alla bloggvänners liv.
KRAMEN!