söndag 11 maj 2014

Helgen

 Våran helg har varit ganska intensiv, fredagen började med begravning. På lördagen var vi i Simrishamn med mcv-Kristianstad. Och idag söndag har vi varit i Kristianstad och besökt Lillöområdet med Lillöborg som byggdes på 1200 talet, den raserades 1658-1659 och grävdes fram av arkeologer på 1940 talet.. Bilden ovan visar en modell som den såg ut från början med 5 våningar. idag finns bara nedersta våningen kvar.
 Efter det besöket åkte vi till Mariakyrkan i Vä som togs i bruk år 1121, det fanns även ett kloster i närheten, men av det finns inga spår idag. Vä har en gång varit stad och bränts vid olika tillfällen av svenska trupper, senast av Gustav II Adolf 1612.
Vi gick även till S:ta Gertruds kapell från 1400 talets slut, många pilgrimer har övernattat här och var något av dagens motell och idag finns det bara en vägg och lite rester kvar. Vi hade en mycket duktig guide som berättade för oss, så nog har vi lärt oss en del idag. Vi hade tur med vädret, det blåste lite kallt bitvis, men regnet höll sig borta från oss, det mötte vi när vi åkte hem.

1 kommentar:

Paula i pörtet sa...

Ser ut som om ni haft en givande helg, om man bortser från begravningen...
Utflykter med bil är något jag saknar oerhört mycket nu då jag inte längre kan göra såna...
Kram och ha en fin vecka