tisdag 12 maj 2009

Helgen

I fredags på eftermiddagen var vi först på födelsedagsuppvaktning i Bromölla, med god mat och gott fika. Tack för det Lennart och Ann-Britt.
Sen direkt till några vänner i byn på en tailändsk grillning. Frun i huset är från Tailand, så hon kan detta. På bilden visas den så kallade grillen, den har säkert ett annat namn på tailändska. Grillen bestod av två delar med gjuten underdel, och i den understa hade hon glödande grillkol. Sen satte hon på överdelen, den är kupad i mitten och där grillar man köttet. I fördjupningen runt om öste hon buljong och lade i en massa olika grönsaker som skulle kokas. Sen åt man den så kallade soppan i en skål och köttet därtill. Detta var något jag aldrig provat tidigare, så gott det var. Tack för en trevlig kväll Jum och Elle.

På lördagen var vi hemma och tog det lungt, jag klippte gräsmattan och maken var och hjälpte till med byalaget.

På söndagen var vi på utflykt med Cederborgssällskapet neråt Österlen, underbart vackert vid Brösarpbackar. Vi besökte " Tumathorp, skånes äldsta stad"? Där fanns ett kloster en gång som grundades på 1100-talet. Lunchen intogs på Byakrogen i Brantevik, stannade ocktill vid Ravlunda kyrka, där Olle Adolfsson och Fritjof Nilsson Piraten vilar. På Piraten sten står inte hans namn, undrar varför. Sen bar det av hemåt igen.
Vad vi gjorde på måndagskvällen berättar jag senare under dagen

3 kommentarer:

Monica sa...

Trevligt inlägg och kul att läsa. jag ser både Brösarps backar och Piratens grav framför mej när jag läser. Vi var där på besök och semester 2003 och bodde då utanför Kivik i Svinaberga....Österlen är så vackert!

Paula sa...

Hej! Jag gör ofta thailändsk mat men har bara en vanlig wok. Det är inte lätt att hitta dessa specialkokkärl som dom använder. Men visst går det bra ändå, och att äta soppa först och kött till tycker jag är kanongott! Undrar om jag någonsin kommer till Skåneland...

Alf sa...

Du vet väl, ja, det gör du naturligtvis, att just Piraten var mycket förbryllad över ordet Hönsakadorra och dess etymologi. Han har skrivit en mycket fin novell som heter "Tre Tallrikar" där ordet spelar en central roll.
I den novellen finns en så fantstisk skildring av hur gamle prosten går ut i sin trädgård på sommarmornarna och tillreder sig sin egna majonäs till frukostäggen under närmast sakrala ceremonier.