tisdag 11 mars 2008

Hönsakadorra

Jag har fått några förfrågningar om vad en hönsakadorra är för något. Det är ett skånskt ord. Förr på gårdarna i skåne var det en dam eller tant som skötte hönsen och hon kallades för hönsakadorra, men det kunde också vara en dam som stod på torget och sålde kycklingar eller ägg.

Eftersom jag har höns så tycker jag att jag är en hönsakadorra, visserligen har jag inte så många höns det är endast 8 stycken och så tuppen Bertil förstås. Jag gillar höns särskilt när de får gå ute fritt. På sommaren när vi sitter ute och fikar, så rätt som det är har man en höna uppe i knät, de är verkligen sociala.

Tänk att kunna gå ut i hönshuset och hämta morgonäggen direkt ur redena, underbart goda och gula, vilket de blir när de får äta grönt gräs. Tycker ni inte att jag gör skäl för namnet.

4 kommentarer:

Mors Deka sa...

Kul ord! Jag frågade Mjölgumpan om detta för ett tag sen. Hon länkade mig till en bra sajt där jag kunde läsa på.
Jag skulle åxå vilja ha höns så småningom. Härliga stolta varelser.
KRAMEN!

Totte sa...

Tack för förklaringen! I mina ögon är du Hönsakadorra nr 1!

Paula sa...

Förra våren hade jag planer på att skaffa höns. Vi hade stor tomt intill skogen, och ett gammalt hönshus fanns också, Började renovera, men sen blev det flytt! Anledningen var makens långa arbetsresor, han blir ju inte yngre med åren, och tolv mil om dagen på skogsvägarna var för jobbigt. Nu sitter jag i en liten lägenhet, men jag har naturen inpå knuten, så jag klagar inte. Men höns hade jag velat ha...

Med Lenas egna ord sa...

Hej!
Hoppas du läser här!
Jag blev glad när jag såg att du läste min blogg! Visste inte det. Du har slutat skriva för länge sedan, tyvärr.
Hur har du det?
Kram