söndag 30 mars 2008

Grovt bröd

Tänkte lägga ut ett recept på ett grovt matbröd som jag bakar ofta. Det är lätt att göra, jag tycker inte om att baka bröd där man ska skålla mjölet kvällen innan. Det är ju inte säkert jag är sugen på att baka den dagen.

Jag vill att det ska bli färdigt samma dag. Ibland lägger jag i linfrö och solroskärnor, det beror på vad jag har hemma. Prova gärna, jag tycker det är gott.

Grovt matbröd.

6 dl vatten
3 tsk. salt
2 tsk. soja
1 1/2 dl mörk sirap
1/2 hg jäst
10 dl grovt rågmjöl
10 dl vetemjöl

Gör så här:
Värm vattnet till 37 grader, lös jästen i vattnet. Blanda i salt, soja, sirap och de båda mjölsorterna. Degen blir rätt så fast. Dela den i 2 delar och rulla till 2 bröd som lägges i smorda sockerkaksformar. Låt bröden jäsa upp till kanten på formarna. Baka dem i 175 grader i ca. 70 minuter. Smaklig spis.

5 kommentarer:

Lena sa...

Tack för det. Ska prova det i veckan. KRAMEN!

Anonym sa...

Det lät gott! Jag är annars ganska dålig på att baka matbröd, men det här ska jag nog testa.

Kram Ingrid

Synnøve. sa...

Hej du.
Blev nyfiken när jag såg ett nytt namn hos mig.
Kommer tillbaka igen. Ska skriva av ditt recept på bröd. Jag bakar nästan allt matbröd själv.
Hoppas du kommer in till mig igen.
Kan jag länka dig? Här var så trevligt så jag vill gärna hitta tillbaka hehe.
Kram Synne i nabolandet.

Anonym sa...

Hej! från skogsfrun f.d. skånsk gräbba;) jo visst är det härligt med hembakt bröd men det ska kännas roligt att baka annars blir kanske inte resultatet det önskade. Ska nog pröva de där limporna nån gång:)

Bilder från min kamera sa...

Håller med, bröd ska bli klart samma dag man tänker baka det. Allt för omständigt som det kan vara vid vissa brödbak blir bara tröttande.

Ska testa ditt recept. Det låter gott och ser gott ut där det ligger färdigbakat.